Είμαστε γεννημένοι μαραθωνοδρόμοι.

Είμαστε γεννημένοι μαραθωνοδρόμοι, αποκαλύπτει μελέτη της ανθρώπινης εξέλιξης.
Δύο εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης μας έδωσαν εντυπωσιακές ικανότητες.

Η μετάβαση από τη βάδιση στο τρέξιμο ήταν κρίσιμη για την εξέλιξη του ανθρώπου, προκύπτει από μελέτη της ανθρώπινης ανατομίας και εξέλιξης που δημοσιεύεται στο Νature. Φαίνεται ότι οι πρόγονοί μας άριστοι δρομείς αντοχής, πιθανώς για να μπορούν να φτάνουν στα νεκρά ζώα πιο γρήγορα από τις ύαινες.

Μέχρι σήμερα οι παλαιοανθρωπολόγοι είχαν δώσει περισσότερη σημασία στη δίποδη βάδιση παρά στην ταχύτητα της κίνησης. Ο άνθρωπος εξάλλου, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα το πολύ δέκα χιλιομέτρων ανά ώρα, και δεν θεωρείται καλός δρομέας.

Ωστόσο η ικανότητα πολλών ανθρώπων να τρέχουν το Μαραθώνιο των 42 χλμ είναι πραγματικό κατόρθωμα, σε σχέση με τις δυνατότητες άλλων ζώων. Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, σε μεγάλες αποστάσεις τα άλογα καλπάζουν με έξι χλμ/ώρα, πιο αργά από τους κορυφείς δρομείς αντοχής.

«Όλοι λένε ότι οι άνθρωποι είναι κακοί δρομείς, επειδή όταν σκέφτεται κανείς το τρέξιμο τείνει να σκέφτεται τους αγώνες ταχύτητας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε φρικτοί σπρίντερ, αλλά είμαστε αρκετά καλοί στο τρέξιμο αντοχής» αναφέρει ο Ντένις Μπραμπλ του Πανεπιστημίου της Γιούτα στο Σαλτ Λέικ Σίτι, επικεφαλής της μελέτης.

Το τρέξιμο, πιστεύει ο Μπραμπλ, βελτίωσε τις ικανότητές μας στην… πτωματοφαγία. Η δυνατότητα για τρέξιμο εμφανίστηκε πριν από περίπου δύο εκατ. χρόνια, όταν οι πρόγονοι του ανθρώπου ζούσαν στις αφρικανικές σαβάνες και έπρεπε να ανταγωνιστούν τις ύαινες, οι οποίες είναι επίσης καλοί μαραθωνοδρόμοι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο άνθρωπος ανέπτυξε ανατομικά χαρακτηριστικά που εξυπηρετούν το τρέξιμο, όχι όμως και τη βάδιση σε μικρές ταχύτητες ή το σκαρφάλωμα στα δέντρα.

Τέτοια χαρακτηριστικά είναι η λεπτή μέση, οι κοντοί πήχεις, ο αχίλειος τένοντας, καθώς και το σύστημα θερμορύθμισης που αποβάλλει γρήγορα την πλεονάζουσα θερμότητα, κυρίως μέσω του ιδρώτα.

Στο τρέξιμο ίσως οφείλονται και οι διογκωμένο μας γλουτοί. Οι ερευνητές μέτρησαν τη δραστηριότητα του μείζονος γλουτιαίου μυός σε εθελοντές που είτε βάδιζαν είτε έτρεχαν. Στο απλό περπάτημα, οι μύες των γλουτών δεν ενεργοποιούνται σχεδόν καθόλου.

Πηγη:news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: