Ιστορίες του κουμπαρά

Ο Λάκης  μεγάλωσε χωρίς να παίξει ποτέ μπάλα με τους συνομήλικους της γειτονιάς του. Μεγάλωσε βολτάροντας με το ποδήλατο του στα χωράφια και στα περιβόλια του χωριού. Ανέβαινε σε λόφους και άφηνε την ματιά να πάει μέχρι πέρα στον ορίζοντα, και όταν αυτό δεν τον αρκούσε τότε έπιανε δουλειά η φαντασία του και τον ταξίδευε όπου ήθελε.
Ο  Λάκης είχε άλλα δυο αδέλφια πιο «φυσιολογικά» που  μεγάλωσαν όπως όλα τα άλλα παιδιά του χωριού.
Κάποια πρωτοχρονιά ο πατέρας τους, τους έκανε δώρο από ένα πήλινο κουμπαρά , δίνοντας τους και από ένα μικρό ποσό για να αρχίσουν να αποταμιεύουν εξηγώντας τους συγχρόνως την σημασία της αποταμίευσης στην ζωή μας.
Τα αδέλφια του Λάκη έμαθαν καλά το τι θα πει αποταμίευση, δεν σπαταλούσαν ούτε ένα σεντς από το χαρτζιλίκι τους και αργότερα όταν δούλευαν έκαναν οικονομίες και τις γέμιζαν τον κουμπαρά τους και έπαιρναν ολοένα και μεγαλύτερο κουμπαρά και αργότερα έμαθαν και το τι θα πει τράπεζα, και άνοιξαν και εκεί ένα λογαριασμό για να αποταμιεύουν.
Ο Λάκης έμεινε με τον πρώτο κουμπαρά, εκείνο που του χάρισε χρόνια πριν ο πατέρας του.
Τα λεφτά του τα «σκορπούσε» άσκοπα από δω και από εκεί τον κατηγορούσαν τα αδέλφια του και συνηγορούσαν και οι γονείς του.
Τα αδέλφια του Λάκη μεγάλωσαν σπούδασαν και αποκαταστήθηκαν επαγγελματικά σε καλές δουλειές ,καλοντυμένα τους ζήλευαν και τους καμάρωναν όλοι στο χωριό. Για τον Λάκη έλεγαν «καλό παιδί αλλά παράξενο» Τι να πεις για ένα νέο που ενώ είχε περάσει τα τριάντα κυκλοφορούσε ακόμα με το ποδήλατο , φορούσε μόνο τζιν παντελόνια και μονόχρωμες σκούρες φανέλες . Ο  Λάκης σπούδασε αλλά μόλις εργοδοτήθηκε ανακάλυψε πως δεν του ταίριαζε η δουλειά και μπήκε ξανά στο πανεπιστήμιο για δεύτερο πτυχίο και μετά πήρε και τρίτο πτυχίο ώσπου βρήκε τι του ταίριαζε σαν επάγγελμα.
Τα τρία αδέλφια έκαναν και οικογένειες ,είχαν και από ένα-δυο παιδιά.
Σε μια πρωτοχρονιάτικη συγκέντρωση ο παππούς έκανε δώρο στα εγγόνια από ένα πήλινο κουμπαρά βάζοντας μέσα και από ένα μικρό χρηματικό ποσό για να μάθουν και τα εγγόνια του το τι θα πει αποταμίευση.
Επάνω στην κουβέντα ο παππούς ρώτησε και τα παιδιά του τι απέγιναν οι δικοί τους κουμπαράδες.
Τα αδέλφια του  Λάκη καμάρωσαν  με περηφάνια , ο ένας χρησιμοποίησε τις αποταμιεύσεις πολλών χρόνων που ξεκίνησαν από εκείνο τον κουμπαρά και τις έδωσε προκαταβολή για να αγοράσει ένα σπορ πανάκριβο αυτοκίνητο (το οποίο ακόμα πληρώνει) το οδηγά και όλοι τον ζηλεύουν και τον θέλουν για φίλο τους.
Ο άλλος αδελφός είπε και αυτός με υπερηφάνεια πως χρησιμοποίησε τις αποταμιεύσεις πολλών χρόνων που ξεκίνησαν από εκείνο τον κουμπαρά και τις έδωσε προκαταβολή για να αγοράσει ένα χωράφι που όπως υπολογίζει στο μέλλον θα κάνει άξια και θα χρησιμέψει στο να το εκμεταλλευτούν τα δικά του παιδιά.
Ήρθε η σειρά του  Λάκη για να πει τι είχε απογίνει ο δικός του κουμπαράς.
Σώπασαν όλοι και περίμεναν με ανυπομονησία.
Μετά από λίγα δευτερόλεπτα άρχισε να μιλά .
Εγώ λέει χρησιμοποιούσα τα λεφτά που κέρδιζα για να αγοράζω βιβλία και να διαβάζω, ξόδευα πολλά λεφτά για να πηγαίνω συχνά ταξίδια , να ποδηλατώ και να γνωρίζω καινούριους κόσμους και πολιτισμούς συντροφιά με το ποδήλατο μου και κάθε φορά που επέστρεφα από μια ποδηλασία η από μια καινούρια εμπορία που με συγκινούσε καθόμουν στο γραφείο μου και έγραφα την εμπειρία μου σε μια κόλλα χαρτί , έκανα μικρές ιστορίες και τις έριχνα στον κουμπαρά που μου χάρισε ο πατέρας.
Χρόνια μετά όταν τα παιδιά μου ζητούσαν να τους διαβάσω παραμύθια έσπασα τον πήλινο κουμπαρά και τα βράδια πριν κοιμηθούν τα παιδιά  τους διαβάζω ιστορίες του κουμπαρά.
Παράλληλα άρχισα να γεμίζω με ιστορίες έναν άλλο κουμπάρα που μου χάρισαν τα δικά μου παιδιά όταν σπάσαμε τον παλιό πήλινο κουμπαρά.
Μπαμπά λέει ο γιος του Λάκης. Πες τους την ιστορία που πέρασες μια νύκτα στη σπηλιά  και οι  νυκτερίδες έκαναν «κακκα» στο ποδήλατο σου.

κώστας Πατίνιος

Advertisements

11 Σχόλια

 1. Invictus said,

  Μαρτίου 18, 2011 στις 5:20 πμ

  Να αναμένουμε την ιστορία με τις νυχτερίδες και τα «κακκά» στο ποδήλατο; 🙂
  Πολλά ωραία η ιστορία Κώστα. Μακάρι να αναζητούσαμε όλοι μας τον πραγματικό πλούτο της ζωής!

  • patinios said,

   Μαρτίου 18, 2011 στις 7:52 πμ

   Invictus. ωραία ιδέα …η βροχή δυνάμωνε ο ποδηλάτη μπήκε σε μια σπηλιά για να προστατευτεί και να συνεχίσει αργότερα τον δρόμο του μα τον πρόλαβε το σκοτάδι. Ξεπέρασε τον φόβο του αποφάσισε να περάσει τη νύκτα στη σπηλιά. Ένας καλός δράκος τον κράτησε ζεστό χαρίζοντας του «ανάσες φωτιάς» , Ένας λαγός τον φίλεψε με φρούτα και λαχανικά και ένας αετός του έσπασε με την σκληρή του μύτη αμύγδαλα και καρύδια.
   Στη σπηλιά κατοικούσαν και πολλές νυκτερίδες , όλο το βράδυ περιεργάζονταν το ποδήλατο , ο ποδηλάτης προθυμοποιήθηκε αστειευόμενος να της μάθη να ποδηλατούν, τότε ακούστηκαν γέλια.
   Όλο το βράδυ οι νυκτερίδες δεν μίλησαν ξανά…
   Γέλασαν όλες μαζί όταν ο ποδηλάτης πήγε να πάρει το ποδήλατο του και το βρήκε γεμάτο
   «κακκά»
   Γεια σας νυκτερίδες, την άλλη φορά που θα περάσω από εδώ να με μάθετε εσείς πώς να πετώ, τους είπε κλίνοντας του το μάτι …

 2. ΒΑΣΙΛΙΚΗ said,

  Μαρτίου 18, 2011 στις 6:12 πμ

  ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΟΝΤΩΣ..ΓΛΥΚΟ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

 3. Γιώργος said,

  Μαρτίου 18, 2011 στις 8:25 πμ

  Με κάνεις και δακρύζω ρε Κώστα. Μεγάλος άνθρωπος…..

  • patinios said,

   Μαρτίου 18, 2011 στις 8:42 πμ

   Ρε Γιώργο τώρα τη να πω? Να το πώρο στα αστεία και να στο πω μεν λες μαλακείες η να σου πω ευχαριστώ για τα καλά σου λογία!!!!! Σοβαρά τώρα , με τιμά το σχόλιο σου.

 4. Daskalalis said,

  Μαρτίου 18, 2011 στις 9:57 μμ

  Σε ευχαριστουμε. Ωραιο μαθημα…

 5. Νοέμβριος 30, 2013 στις 4:07 μμ

  Πολύ όμορφο- Αν μου επιτρέπεις να το διαβάσω και στο τηλεοπτικό μας πρόγραμμα.
  Θάλεια από Νέα Υόρκη
  Καλές γιορτές

  • patinios said,

   Νοέμβριος 30, 2013 στις 6:00 μμ

   Βεβαίως σας το επιτρέπω καο αυτό και οποία αλλα σας αρέσουν. Ναστε καλα

   • Νοέμβριος 30, 2013 στις 8:34 μμ

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ
    Καλές Γιορτές
    Θάλεια απο Νέα Υόρκη

   • patinios said,

    Δεκέμβριος 1, 2013 στις 9:41 πμ

    Καλές γιορτές σε όλοι την παροικία 😉


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: