Περί blogging… και ένα διήγημα

bloggingΣυζητούσαμε με ένα φίλο πλοκερ πριν λιγες μέρες σαν τρέχαμε  ότι το πλοκινγ ακόλουθη μια φθίνουσα πορεία (βλέπω το  και που τα στατιστικά του δικού μου) κάναμε τη λυπητερή διαπίστωση πως δεν έχει χρόνο πλέων ο κόσμος να διαβάζει πως «ξεμπερδεύει»  με την εύκολη  λύσει να διαβάσει η να ρίξεις μια ατάκα σε αλλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebookκαι πολύ περισσότερο το Twitter.
Δεν παραπονούμε γιατί η διαπιστώσεις έγιναν και με αυτοκριτική διάθεση
Είπα όμως σήμερα έτσι κόντρα σε αυτό που συζητούσαμε  να δημοσιοποιήσω ένα ποιο μεγάλο κείμενο , ένα διήγημα(άσχετο με την εισαγωγή)  ξεφεύγοντας από τα του τρεξίματος και των ποιημάτων που έβαζα τις τελευταίες εβδομάδες.

 
Υπάλληλος γραφείου ευημερίας

Το τηλέφωνο ήχησε για πολλοστή φορά με επιπλέον αρνητικό στοιχείο την άσχημη ώρα.
Ο κ Πέτρος Ασπρογένης  σκυφτός πάνω από ογκωδέστατους φάκελους συμπλήρωνε μια έκθεση για έναν αλλοδαπό παράνομο μετανάστη, αιτητή πολιτικού ασύλου.
Έκανε να αγνοήσει το τηλέφωνο αλλά πρόλαβε να δει τον αριθμό εισερχομένης κλήσης, τον καλούσε η προϊσταμένη του.
– Παρακαλώ!
– Πέτρο;
– Έλα, καλημέρα Κάτιά μου, ολοκληρώνω την έκθεση για τον Ναουάρφ που μου ζήτησες, στην φέρνω σε λίγο.
– Όχι, δεν είναι γι αυτό που σε παίρνω, τηλεφώνησε η διευθύντρια, ζήτησε  να πας από το γραφείο της να σου μιλήσει, ακουγόταν θυμωμένη.
– Τι  να θέλει πάλι αυτή;
– Δεν ξέρω, αύριο πρωί, η ώρα οκτώ, πριν έρθεις δουλειά να περάσεις από τα κεντρικά γραφεία και θα μάθεις.
Ο Πέτρος μισούσε αυτές τις συναντήσεις, καλός επαγγελματίας, λειτουργός ευημερίας ενώ είχε όλα το προσόντα να κάνει καριέρα και να ανελιχτεί στην ιεραρχία «προτίμησε» με τα «παραπτώματα» να παραμείνει λειτουργός πρώτης γραμμής, αντισυστημικός, δούλευε «ανορθόδοξα»  απ’ ότι επίτασσε στο σύστημα με αποτέλεσμα ενώ όλοι οι συνάδελφοι του γνώριζαν τα προσόντα του και το πόσο καλός υπάλληλος ήταν, δεν ήταν αρεστός στους προϊστάμενους και οι αξιολογήσεις του ήταν πάντα χαμηλές αλλά δεν παραπονιόταν ποτέ για αυτό.
«Σημασία σε αυτό το λειτούργημα είναι να βλέπουμε κατάματα τα προβλήματα των συνανθρώπων μας και όχι να έχουμε προτεραιότητα την ενημέρωση των φακέλων και την « βιτρίνα» που θέλει η διευθύντρια».
Δεν πέρασε άλλωστε πολύς καιρός από τότε που παραλίγο να πάει πειθαρχικό αφού όντας «άρρωστος» το άρρωστος παρακαλώ να μπει σε εισαγωγικά αφού μια χαρά ήταν αλλά επειδή  δεν του έδιναν δυο εβδομάδες άδεια που ζητούσε για να διευθετήσει μερικές επείγουσες δουλειές που είχαν να κάνουν με την ακτιβιστική  δράση του σε μια μη κυβερνητική οργάνωση για τα δικαιώματα των μεταναστών αποτάθηκε σε φίλο ψυχίατρο όπου αυτός με χαρά  του έγραψε τρεις εβδομάδες άδεια αναρρωτική γιατί ο «ασθενής» ήταν στα πρόθυρα κατάθλιψης.
Όντας λοιπόν  «άρρωστος» παρακάθισε σε σύσκεψη με τους προϊσταμένους και άλλους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς   ως εκπρόσωπος της οργάνωσης πράγμα που εξόργισε τη διευθύντρια του και  λίγες ώρες αφότου ολοκληρώθηκε η σύσκεψη διάταξε πειθαρχική έρευνα  με το αιτιολογικό ότι ενώ ήταν με άδεια ασθενείας  αντίς να ήταν σπίτι του παρακάθισε σε σύσκεψη.
Ευτυχώς για τον Πέτρο ο φίλος του ο «τρελογιατρός» τον κάλυψε πλήρως με επιστολή του προς την διευθύντρια λέγοντας της να σταματήσει να παρεμβαίνει στο «θεραπευτικό» του έργο γιατί η άδεια ασθενείας που παραχώρησε ήταν με τη σύσταση να βγαίνει έξω από το σπίτι για να κοινωνικοποιείται πράγμα που θα τον βοηθούσε να ξεπεράσει την υποβόσκουσα κατάθλιψη.

Την επόμενη μέρα το πρωί βρισκόταν στο περίμενε για αρκετή ώρα μέχρι να τον δεχτεί η διευθύντρια του ώσπου του δίνει το πρόσταγμα η ιδιαιτέρα για να περάσει.
Ανοίγει την συρόμενη πόρτα και την βλέπει να κάθεται πίσω από το μεγάλο ορθογώνιο γραφείο της ενώ μπροστά του στα τρία μέτρα βυθισμένη σε μια κλασική πολυθρόνα ήταν η ανώτερη Λειτουργός υπεύθυνη προσωπικού κ. Βασιλειάδου.
Προχώρησε μετά το πρόσταγμα που έλαβε και κάθισε στην άκρη της δεύτερης κλασικής πολυθρόνας που ήταν απέναντι από αυτή τις κ. Βασιλειάδου.
Το μάτι του Πέτρου έπεσε πάνω σε ένα βιβλίο που είχε μπροστά της η διευθύντρια «Διηγήματα δυο όψεων»   ήταν το βιβλίο με δέκα διηγήματα που ο Πέτρος είχε εκδώσει λίγους μήνες πριν σε ελληνικό εκδοτικό οίκο.

Η διευθύντρια μπήκε αμέσως στο θέμα.
-Κ. Ασπρογένη μετά από πληροφορίες που ήρθαν στο γραφείο μου για το περιεχόμενο του βιβλίου σας, το διάβασα και έγινα έξαλλη. Εκμεταλλευτήκατε την θέση σας ως Λειτουργός ευημερίας και χρησιμοποιήσατε  απόρρητα προσωπικά δεδομένα από υπηρεσιακούς φάκελους για να γράψετε το βιβλίο σας.
– Ουδέν αναιδέστερο κ.  Μουδάρη , στις πρώτες σελίδες γράφω ξεκάθαρα
«κάθε ομοιότητα με πράγματα και καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική».
Βέβαια  το γράψιμο μου δεν μπορούσε να μην έχει επιδράσεις από το αντικείμενο της εργασίας μου όμως  άλλο οι επιδράσεις και άλλο αυτό που με κατηγορείτε.
-Κ Ασπρογένη την γλιτώσατε πριν μερικούς μήνες όταν σας κάλυψε ο τρελογιατρός τώρα δεν την γλυτώνετε, μην μου λέτε ότι απλά δεχτήκατε επιδράσεις από το αντικείμενο σας, εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
Παίρνει το βιβλίο στα χέρια της όπου εξέχουν κίτρινες ορθογώνιες κόλλες ανάμεσα από τις σελίδες.
– Ιστορία σελίδα τριάντα έξι δεν είναι η υπόθεση που χειριστήκατε πριν τρία χρόνια με τα δυο ορφανά που βρέθηκαν υπό την κηδεμονία των υπηρεσιών μας όταν ο πατέρας τους σκότωσε την μητέρα τους και αυτοκτόνησε; Σελίδα 58, η ιστορία  μοιάζει με την υπόθεση του νεαρού ψυχοπαθή από τη Λευκωσία  που βίασε την αδελφή του μπροστά στα μάτια της κλινήρους μάνας του και μετά την σκότωσε.
Μόνο τα ονόματα αλλάξατε κ Ασπρογένη και το παίζετε και συγγραφέας.
Το  βιβλίο σας είναι γεμάτο κλοπιμαίες απόρρητες πληροφορίες προσωπικών δεδομένων, θα διατάξω πειθαρχική έρευνα.
– Δεν έχετε ιδέα από λογοτεχνία κ  Μουδάρη, κάντε ό,τι νομίζετε.
Η απάντηση του Πέτρου εξόργισε την διευθύντρια ακόμα περισσότερο η οποία έκανε υποχρεωτική παύση γιατί κτύπησε το τηλέφωνο της, ήταν η ιδιαίτερα που ζητούσε επείγον την κ Βασιλειάδου.
Μόλις η κ Βασιλειάδου βγήκε έξω, ο Πέτρος χαλάρωσε, άλλαξε ύφος και ακολούθησε ένας καταιγιστικός διάλογος.
– Κρατήσατε και μάρτυρα, μπας και πω κάτι και το χρησιμοποιήσετε εναντίον μου ε!
– Σε λίγο θα έχω ραντεβού με τον γενικό διευθυντή του υπουργού μας  και θα του τα πω όλα.
– Μα ποια όλα κυρία μου που είστε εντελώς παρανοϊκή και βαλθήκατε να με απολύσετε αντί να βλέπετε τη δουλειά σας.
– Υπάλληλους σαν και σένα δεν χρειαζόμαστε στην υπηρεσία, τι παράδειγμα δίνετε;
Ανύπαντρος πενηντάρης τάχατις ακτιβιστής εσχάτως μας προκύπτετε και συγγραφέας ενώ έμαθα  πως είστε και ομοφυλόφιλος.
– Καλύτερα ομοφυλόφιλος παρά ανέραστη ανοργασμική.
Η είσοδος της ιδιαιτέρας μετά από ένα γρήγορο κτύπημα της πόρτας και χωρίς να περιμένει απάντηση διέκοψε τον διάλογο.
–  Έφτασε ο γενικός διευθυντής.
Η διευθύντρια πήρε μια βαθιά ανάσα, προσπάθησε να χαλαρώσει λίγο τα τεντωμένα της νεύρα λέγοντας ταυτόχρονα στον Πέτρο να φύγει.
Στην πόρτα του γραφείου Πέτρος και γενικός διευθυντής έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο.
-Καλημέρα, Πετρο.
-Καλημέρα, Αντώνη, τι κάνεις;
Στο άκουσμα της οικειότητας των δυο ανδρών ξαφνιασμένη η διευθύντρια λέει:
– Κ. Ασπρογένη ξεχάσατε να μου υπογράψετε το βιβλίο σας…

Advertisements

20 Σχόλια

 1. Kolona said,

  Μαΐου 13, 2014 στις 7:12 πμ

  χα χα!

  • patinios said,

   Μαΐου 13, 2014 στις 9:23 πμ

   Άμα εφκαλεν γέλιων το διήγημα επέτυχα τον στόχο μου (οξα εν γελοκλαμα που έπρεπαν να μας φκαλει τούτη η δηπλοπροσοποια μερικών ανθρώπων) 🙂

 2. Μαΐου 13, 2014 στις 8:37 πμ

  :))) καλά της έκαμε της σκροφίτσας.(Εψιλοπορώθηκα σόρρυ για το λεκτικό)

  • patinios said,

   Μαΐου 13, 2014 στις 9:25 πμ

   Κανένα πρόβλημα, εκφράσου άφοβα , εγώ να δεις πώρωση και λεξιλόγιο που χρησιμοποίησα όταν το έγραφα αλλά μετά λογόκρινα το και έκοψα κάτι τις

 3. Μαΐου 13, 2014 στις 9:51 πμ

  Όντως βγάζει γέλιο. 🙂
  Γραφειοκρατικά επεισόδια έχω μπόλικα τελευταία. Άριστο υλικό για να μετατραπούν σε ιστορίες στο διαδίκτυο. Μια δημόσιος υπάλληλος με παρέπεμπε για ενημέρωση σε επίσημη ιστοσελίδα, η οποία είχε δύο βδομάδες να ανανεωθεί! Μόλις της το είπα, έκλεισε το τηλέφωνο άρον άρον. Ο άλλος υπάλληλος με στραβοκοίταζε επειδή βοηθούσα μια ηλικιωμένη δίπλα μου στην ουρά να συμπληρώσει τα χαρτιά της – τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει κανονικά ο ίδιος, αν δεν ήταν τόσο υπερόπτης…Α επίσης και με ένα «σαΐνι» δικηγόρο κόντεψα να συγκρουστώ ουκ ολίγες φορές προσφάτως, επειδή όποτε ρωτώ πως προχωρούν οι υποθέσεις, επιμένει να μου υπενθυμίζει ότι εδώ είναι Βαλκάνια! Ψυχραιμία…Ομμμ, Ομμμ…

  • patinios said,

   Μαΐου 13, 2014 στις 12:33 μμ

   Χαίραμε που σου άρεσε , αν κοιτάξουμε πίσω από το πρώτο αυθόρμητο γέλιο μέσα από την μυθοπλαστική ιστορία δυστυχώς βρίσκουμε ένα σάπιο κατεστημένο

 4. Νίκος said,

  Μαΐου 13, 2014 στις 3:33 μμ

  το blogging επέθανε, ζήτω το blogging!

  • patinios said,

   Μαΐου 14, 2014 στις 6:14 πμ

   Ο βασιλιάς πέθανε ζήτω ο βασιλιάς!!! (το blogging επέθανε, ζήτω το blogging!)
   Το γνωστό αυτό ρητό αποτυπώνει με ακρίβεια την τεράστια δυνατότητα της εκάστοτε κυρίαρχης τάξης να προσαρμόζεται στις συνθήκες ώστε να παραμένει κυρίαρχη

   ευχαριστω φιλε για το μαθημα 🙂

 5. AnefOriwn said,

  Μαΐου 13, 2014 στις 7:17 μμ

  Patiniε,
  Ωραία η ιστοριούλα ΣΟΥ!
  Κι ΕΓΩ παραμένω ρομαντικός κι επιμένω στο blogging!

  • patinios said,

   Μαΐου 14, 2014 στις 6:09 πμ

   Anef ευχαριστω για το σχολιο .καλά κανείς που επιμένεις και παραμένεις ρομαντικός (κάμε καλού κακού όμως και κανέναν faacebook!!!!) , εγώ χρησιμοποιώ πλέων και σαν αρχείο το πλοκ , σαν προέκταση της μνήμης της κεφαλης μου για να θυμάμαι τη σκάφτομε τη γραφώ και να μεν τα γυρεύω (εν τα πάω καλά με την αρχειοθέτηση στον υπολογιστή)

 6. Heatjo said,

  Μαΐου 13, 2014 στις 9:01 μμ

  Μεγάλη η κωλότουμπα της διευθύντριας. Κώστα σου πάει το γράψιμο.

  • patinios said,

   Μαΐου 14, 2014 στις 6:03 πμ

   Καλός τον (άλλος ένας που χάθηκε από τα πλοκ!!) ευχαριστώ ρε με τιμά αυτό που λες

 7. strovoliotis said,

  Μαΐου 14, 2014 στις 4:23 πμ

  Σε εμένα πάντως το μόνο στατιστικό που μειώνεται ειναι αυτό των αναρτήσεων μου.

  Όσον αφορά την ιστορία σου, θα σε ρωτήσω όταν βρεθούμε κατ’ ιδίαν 🙂

  • patinios said,

   Μαΐου 14, 2014 στις 6:01 πμ

   Και η μύωση στα στατιστικά τον αναρτήσεων είναι μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά (σε έφαγε και εσένα το facebookκαι Twitter!!!! Για την ιστορία υποψιάζομαι τη θα ρωτήσεις
   και επαναλαμβάνω χαμογελώντας «κάθε ομοιότητα με πράγματα και καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική». Καλημέρα φίλε μου καλέ

 8. Neraida said,

  Μαΐου 14, 2014 στις 6:50 πμ

  Όμορφη η ιστορία σου!
  Μου θύμισε λίγο … Σαμαράκη νομίζω.
  Απλή κι όμως πολυδιάστατη.

  ‘Οσο για το blogging μάλλον εν τζιαι τούτον σαν τον Μαραθώνιο.
  Έρχονται στιγμές που μένεις από γλυκογόνα ( έτσι το λένε; )
  Με το σημερινό σου παράδειγμα απλά επιβεβαιώνεις ότι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει να υπάρχει είναι να αναρτήσουμε το κάτι παραπάνω μας.

  Δεν ξέρω αν είναι φυσική πορεία ή εξέλιξη, το να ψάχνουμε για κάτι νέο πάντα. Και ειδικά σε ηλεκτρονική μορφή που μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολα παρά στην πρακτική ζωή μας!

  • patinios said,

   Μαΐου 14, 2014 στις 12:23 μμ

   Neraida Ευχαριστώ για το σχόλιο. Άρεσε μου που μου απαντάς με όρους μαραθωνοδρόμου !!!
   το σχόλιο του Νίκου νομίζω ταιριάζει γάντι στην περίπτωση
   Ο βασιλιάς πέθανε ζήτω ο βασιλιάς!!! (το blogging επέθανε, ζήτω το blogging!)
   Το γνωστό αυτό ρητό αποτυπώνει με ακρίβεια την τεράστια δυνατότητα της εκάστοτε κυρίαρχης τάξης να προσαρμόζεται στις συνθήκες ώστε να παραμένει κυρίαρχη

 9. Mikaella said,

  Μαΐου 14, 2014 στις 8:38 πμ

  Μα πόσο να κιστίσει το πλάσμα καλέ? Να φάει που πάνω της η σκρόφα! Welcome to Cyprus όπου αυτές η συμπεριφορές έγιναν καθημερινό φαινόμενο!

  • patinios said,

   Μαΐου 14, 2014 στις 6:45 μμ

   Καλησπέρα Μικαελλα , ευχαριστώ που πέρασες που πόδα. όντος αυτές η συμπεριφορές έγιναν καθημερινό φαινόμενο! Και αυτή είναι η κατάντια μας που δεν βλέπω να αλλάζει εύκολα

 10. ιων said,

  Μαΐου 27, 2014 στις 8:37 μμ

  Μου άρεσε η ιστορία σου. Μα γίνουνται έτσι πράματα;;;:-))))

  • patinios said,

   Μαΐου 28, 2014 στις 7:43 πμ

   ειπα «κάθε ομοιότητα με πράγματα και καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική». !!!! 🙂


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: