Η επομένη μέρα

mnima«Επίκαιρο» «εκκλησιαστικό» «ματαιόδοξο»  ,ζεστό ζεστό και ολίγο τη χιουμοριστικό διηγηματική

(Η ιδέα αναδύθηκε κατά τη διάρκεια  φαγητού κρασιου και κουβέντας  με τους φίλους Νίκο Λαζάρου  Μαρίνο Στυλιανού   Δημήτρη και Γιάννη σε ταβέρνα στην Αγία Βαρβάρα. Εγώ μετά απλά «μαγιρεψα»  τις κουβέντες μας )

Η επομένη μέρα.

Είναι ένα από τα θέματα που όλοι θα ήθελαν αν είναι δυνατόν να μην περάσει ποτέ από το μυαλό τους αλλά κάποια στιγμή αναπόφευκτα όσο και αν «φοβάμαι γι αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς έμενα» που λέει και το γνωστό άσμα και θα περάσει από τη σκέψη μας αλλά και θα γίνει. Περί θανάτου ο λόγος βέβαια .
Τον  κύριο Δημήτρη Κοντογιαννάκη άρχισε να τον απασχολεί έντονα ο θάνατος από τη μέρα που βγήκε με σύνταξη και όσο μίκραινε προς τον υπολειπόμενο χρόνο της ζωής του  τόσο τον φόβιζε και τόσο προσπαθούσε να το φιλοσοφήσει το πράγμα.
Μια μέρα ενώ σκότωνε τις ώρες του στο καφενείο της γειτονιάς διαβάζοντας στην εφημερίδα τις «αγγελίες θανάτου»  έπεσε το μάτι του σε μια διαφήμιση που το κυρίως σλόγκαν της ήταν:
«Όχι, εμείς δεν παρέχουμε υπηρεσίες τέλεσης κηδείας ,εμείς δεν σας  θάβουμε, εμείς σας βοηθάμε να ζήσετε αιώνια»
Τι να  ήθελε να πει άραγε αυτή η διαφήμιση, σκέφτηκε μήπως ήταν κάποια θρησκευτική αίρεση που προσπαθούσε με πιασάρικα συνθήματα να προσελκύσει  υποστηριχτές  ή να ήταν όντως ένα γραφείο τελετών και να προσπαθούσε να αλιεύσει πελάτες με αυτόν τον προκλητικό τρόπο.
Η φράση «… εμείς σας βοηθάμε να ζήσετε αιώνια» έκανε την ματαιοδοξία του να κτυπήσει  κόκκινο και χωρίς να το καλοσκεφτεί έκοψε το απόκομμα με τη αγγελία και το έβαλε στη τσέπη.
Tην επόμενη το πρωί βγαίνει από το σπίτι λέγοντας στην γυναίκα του ότι θα πήγαινε στο καφενείο για καμία δύο ώρες, μπαίνει στο αυτοκίνητο, βγάζει από τη τσέπη το απόκομμα με τη διαφήμιση και ξεκινά.
Σε λιγότερο από είκοσι λεπτά ήταν έξω από το γραφείο και χωρίς να δειλιάσει καθόλου μπαίνει μέσα.
– Καλημέρα σας.
– Καλημέρα σας παρακαλώ περάστε, σε τι μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε.
– Να, διάβασα αυτό εδώ στην εφημερίδα και ήθελα να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες.
-Καθίστε , να σας παραγγείλω ένα καφεδάκι;
-Ένα σκέτο αν δεν είναι κόπος.
Μέχρι να συστηθούν και να μπουν στο «ψητό» έφτασε και ο καφές.
-Λοιπόν κ. Δημήτρη μου το γραφείο μας δεν είναι όπως διαβάσατε και στην εφημερίδα γραφείο τελετών. Εμείς  αναλαμβάνουμε αφού τελεστεί το μυστήριο της εξόδιου ακολουθίας και γίνει η ταφή.
– Και αυτό που διαφημίζετε «εμείς σας βοηθάμε να ζήσετε αιώνια»
τι είναι;
– Να σας εξηγήσω , εμείς κατασκευάζουμε τάφους με μια ουσιώδη διαφορά από τους συμβατικούς που γνωρίζετε.
Στο σημείο του σταυρού ή του μάρμαρου όπου ως συνήθως τοποθετείται η φωτογραφία του αποθανόντα, εμείς τοποθετούμε μια οθόνη η οποία έχει ενσωματωμένη μια κάρτα μνήμης. Σε αυτή την κάρτα μνήμης μπορούμε να αποθηκέψουμε μια συλλογή φωτογραφιών του θανόντα έτσι ώστε ο επισκέπτης να βλέπει στιγμές από τη ζωή του.
Εάν επιθυμεί ο πελάτης μπορούμε να δείχνουμε και ταινία από τη ζωή του αφού ένα αισθητήρας κίνησης  θα αναγνωρίζει ότι κάποιος στέκεται μπροστά στον τάφο και θα αρχίζει η ταινία να παίζει, διαθέτουμε μάλιστα και κινηματογραφικό συνεργείο όπου ακόμα και την κηδεία του αποθανόντα μπορούμε να την οπτικογραφήσουμε και να δείχνουμε στιγμιότυπα και αν επιθυμεί ο πελάτης την αφήγηση στην ταινία μπορεί να την κάνει ο ίδιος προτού πεθάνει και να την ενσωματώσουμε στην ταινία μεταθανάτια.
Λαμβάνουμε πάντα πολύ σοβαρά την ιδιαίτερη αισθητική του πελάτη στην μουσική υπόκρουση, στη σκηνοθετική και φωτογραφική προσέγγιση και σε ό,τι άλλο μπορεί να ανησυχεί τον πελάτη.
Ενώ σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να σας ενημερώσω  ότι διαθέτουμε  και την πρωτοποριακή  υπηρεσία  “like after death” όπου ο «επισκέπτης» αν και εφόσον του αρέσει αυτό που βλέπει μπορεί να πατήσει στην οθόνη το εικονίδιο « like» . Οι πελάτες  που συγκεντρώνουν  τα περισσότερα  «like» μπαίνουν σε κλήρωση για δωρεών μνημόσυνο και τρισάγιο.
Το γραφείο μας αγαπητέ έχει και οικολογικές ευαισθησίες και πρωτοπορούμε φτιάχνοντας ταφόπλακες με ειδικά φωτοβολταϊκά πλαίσια που μοιάζουν με μάρμαρο ή γρανίτη και από εκεί τροφοδοτούν με ηλεκτρισμό την οθόνη  αλλά και το ηλεκτρικό κερί, διασφαλίζοντας έτσι ότι ποτέ δεν θα σβήσει η φλόγα και ούτε η οθόνη θα χρειαστεί επαναφόρτιση.

Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε τη αιώνια παρουσία του αποθανόντα στη γη με το μικρότερο κόστος ανάλογα βέβαια με το πακέτο υπηρεσιών που θα διαλέξει, γιατί έχουμε και άλλες υπηρεσίες υποβοηθητικές όπως μεταθανάτιο ενημέρωση (σύμφωνα πάντα με την εκ των προτέρων συνεννόηση για τον τρόπο) των προσωπικών λογαριασμών σε κοινωνικά δίκτυα και ιστοσελίδες.
-Και με την επίσημη εκκλησία; Πώς σας αντικρίζει ; Χρειάστηκε να τους ενημερώσετε , έχετε άδεια για όλα αυτά που κάνετε ή θα δώσουμε τα χρήματα  μας και όταν έρθει που να μην έρθει ποτέ εκείνη η ώρα θα τα χάσουμε και δεν θα μπορούμε να τα διεκδικήσουμε και πίσω!!
– Κοιτάξτε κ. Δημήτρη, είμαστε μια σοβαρή εταιρία η οποία διαθέτει όλες τις άδειες από τις εκκλησιαστικές αλλά και τις δημοτικές αρχές όπου βρίσκονται τα εργαστήρια και τα γραφεία μας . Μάλιστα η επίσημη εκκλησία βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα την παρουσίαση του επιχειρηματικού μας πλάνου που ζήτησε και μπήκε και μέτοχος της εταιρίας μας, οπόταν μείνετε ήσυχος δεν μιλάτε με επιτήδειους καιροσκόπους .
– Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσίαση, καλό σας απόγευμα.
– Να κλείσουμε ένα ραντεβού για…
-Όχι, δεν χρειάζεται το αποφάσισα, θα ζητήσω να αποτεφρωθεί το νεκρό μου σώμα  και την τέφρα μου να την σκορπίσουν στο ποτάμι πίσω από το σπίτι μου.

Κώστας Πατινιος

Advertisements

10 Σχόλια

 1. TwistedTool said,

  Απρίλιος 9, 2015 στις 6:00 μμ

  Αρρωστημένο και προφητικό!
  Άρεσε μου!

  • patinios said,

   Απρίλιος 10, 2015 στις 1:34 μμ

   Έχει και ποιο αρρωστημένους « και στην οθόνη στην ταφόπλακα να κάνουν like οι περαστικοί!» μου πρότεινε μια φίλη!! Καλές γιορτές φίλε μου

   • TwistedTool said,

    Απρίλιος 11, 2015 στις 11:16 πμ

    Καλήν Ανάσταση ρε φίλε 🙂

 2. Απρίλιος 10, 2015 στις 8:00 πμ

  Kali Anastasi Kosta mou

 3. patinios said,

  Απρίλιος 10, 2015 στις 2:16 μμ

  Αμαν τώρα είδα πως ξέχασα τη λέξι «οθόνη» στην πρόταση «εμείς τοποθετούμε μια οθόνη η οποία έχει ενσωματωμένη μια κάρτα μνήμης» . ελπίζω να μην έλιωσα το νόημα και όσοι μπήκατε στον κόπο να το διαβάσετε να αναληφθήκατε ότι απουσίαζε η λέξη. Την πρόσθεσα τώρα

 4. Απρίλιος 10, 2015 στις 7:02 μμ

  ωραίον! Στην αρκή δεν είδα τον τίτλον πάνω τζιαι ενόμισα ότι ήταν κανένας θείος σου :))

  • patinios said,

   Απρίλιος 11, 2015 στις 8:15 πμ

   Ευχαριστώ Πολύ. μπορούσε να μιλώ Και για το θείο…. Η ιδέα προήλθε από μια συζήτηση με σουβλάκι Και ζυβανια με τους φίλους Νίκο , Μαρινο, Δημήτρη και Γιάννη στην Αγία Βαρβάρα Και νομίζω πέραν του αστείου και παρατραβηγμενου της υπόθεσης θα μπορούσαν κάποιες ιδέες να είχαν εφαρμογή. Π.Χ να γίνουν τα νεκροταφεία φωτοβολταϊκά πάρκα 🙂

 5. Δεσποσύνη said,

  Απρίλιος 11, 2015 στις 11:34 πμ

  🙂 πολλά ωραίο κείμενο. άκου τα τζιαι έρκουνται τζιαι τα λάικ στους τάφους.μετά να ζητήσεις πνευματικά δικαιώματα. ίντα, μόνο οι άλλοι να φκάλουν λεφτά που τους τάφους; :))))

  η λύση που ήβρε ο κύριος Δημήτρης εν η πιο νούσιμη. μαζί του.

  • patinios said,

   Απρίλιος 13, 2015 στις 7:20 μμ

   και επειδή η «παρανοητηκοτητα» δεν έχει όρια ενσωμάτωσα την ιδεα και το αναδημοσιεύω τροποποιημένο.

   Κανονικά και το δηλώνω εδώ δημοσίως τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην παρεα που αναφέρω ποιο πάνω σε προηγούμενο σχόλιο, απλά εγώ παρατράβηξα το λιον (και παρανόησα το πολλά ) λογοτεχνικά!!!!

   νασαι καλά χαίραμε που σου άρεσαν , δες εκεί στην κριοχορα που είσαι (που κατά τα άλλα είναι ποιο προοδευτική) αν έχει καμιάν εφαρμογή μες το διήγημα να πουλήσουμε τις ιδέες και να πιάσεις και εσύ ποσοστά!!!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: